Eero Heinäluoma

Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä on eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen koronaelvytyksen välillä

“Se, mihin päätämme investoida, kertoo siitä, mitä kansakuntana arvostamme.”

Näillä sanoin alkaa Yhdysvaltain presidentti Bidenin saate maansa 2022 talousarviolle. Bidenin hallinnon hallinto- ja budjettiosaston johtaja Shalanda Young oli kuultavana EU-parlamentin budjettivaliokunnassa. Keskustelimme hänen kanssaan transatlanttisesta elpymisestä ja siitä, mitä eroja ja yhtäläisyyksiä on eurooppalaisen ja yhdysvaltalaisen koronaelvytyksen välillä. Pieniä ovat elvytyksen silakat amerikkalaisiin joulukaloihin verrattuna, on oma johtopäätökseni.

Biden on laittanut liikkeelle jättimäisen elvytyspaketin, jolla Yhdysvallat pyrkii elvyttämään talouttaan lisäämällä kansalaisten ostovoimaa ja varmistamalla yritysten rahoitusta. Siinä missä Euroopassa panostetaan kestäviin investointeihin ja esimerkiksi digitalisaation vauhdittamiseen, on Yhdysvalloissa painopiste tähän saakka ollut kotitalouksien ja yritysten tukemisessa. Bidenin uusi elvytyspaketti kääntää suuntaa vihreään teknologiaan ja investointeihin. Yhdysvallat seuraa eurooppalaista linjaa, jossa uusiutuva energia ja energiansäästö nousevat entisen presidentti Trumpin varjoista valon puolelle.

Yhdysvalloissa on valtaisa infrastruktuurin (mm. lentokentät, rautatiet, sillat, energiayhteydet) korjaustarve, jota on jo vuosia ja vuosikymmeniä aina vaan lykätty eteenpäin. Presidentti Trumpin vuoden 2016 vaalilupauksiin kuului jättimäinen investointiohjelma tämän infravajeen pienentämiseksi, mutta tälle lupaukselle Trump ei tehnyt mitään.

Bidenin hallinnon tuoreisiin esityksiin kuuluu vaaliohjelman mukaisesti laaja investointiohjelma, mutta myös sen vastuullinen rahoitus. Niinpä Yhdysvalloissa on esitetty 2000 miljardin dollarin investointeja seuraavan kahdeksan vuoden kuluessa. Infrastruktuuri-investoinnit ovat osa elpymisen jättikokonaisuutta, jonka muut panostukset tukevat mm. työllisyyttä ja koulutusta.

Vaaleilla on väliä. Yhdysvaltain presidentinvaalit ja demokraattien enemmistöasema kongressissa näkyvät paitsi Yhdysvaltain politiikassa myös jälkiaaltona maailmalla ja Euroopassa. Kun kuuntelin Bidenin hallinto- ja budjettiosaston uutta johtajaa, saatoin tuntea aatteellista yhteenkuuluvuutta hyvinvointia kaikille korostavaan amerikkalaisten demokraattien linjaan.

Scroll to Top