Tyhjää äänestäneet Suomen europarlamentaarikot: Mielipiteemme ei murra EU:n yhtenäisyyttä
Europarlamentaarikot Eero Heinäluoma (sd), Miapetra Kumpula-Natri (sd) ja Mauri Pekkarinen (kesk) kommentoivat Ilta-Sanomien 25.9. pääkirjoitusta.
Ilta-Sanomien pääkirjoitus 25.9. jätti leimaavan kuvan kannoistamme Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytykseen.
Mielipiteemme ei suinkaan murra EU:n yhtenäisyyttä Venäjä-politiikassa, sillä mielipiteemme vastaa niin Suomen kuin EU-maiden enemmistön linjauksia.
Tuomitsemme Navalnyin myrkytyksen, vaadimme asian selvittämistä ja syyllisten saattamista edesvastuuseen. Jos näin ei tapahdu, kannatamme kohdennettuja vastatoimia.
Kantamme vastaa niin Suomen, Saksan kuin muiden EU-maiden hallitusten tai EU-neuvoston kantoja. Ensin tutkitaan, sitten hutkitaan, on edelleenkin voimassa oleva länsimainen oikeusvaltioperiaate, josta kannattaa EU-neuvoston tavoin pitää kiinni. Myös Euroopan komissio katsoo, että Venäjälle pitää antaa aikaa reagoida EU:n vaatimuksiin asian selvittämisestä.
Euroopan parlamentin enemmistön vaatimukset Venäjän eristämisestä tai uusista välittömistä talouspakotteista tai Venäjän perustuslain uudelleenkirjoittamisesta eivät siis vastaa EU-maiden yhteisiä kantoja, vaan ovat poikkeama siitä.
Aleksi Navalnyin avustaja Leonid Volkov varoittaa tuoreessa kannanotossaan (Deutsche Welle 22.9.) juuri niistä asioista, joita IS-pääkirjoittaja vaatii meidän hyväksyvän. Hänen mukaansa uudet laajat talouspakotteet tai Nordstream II-kaasuputken keskeyttäminen vain toimisivat Kremlin eduksi Venäjän sisäpolitiikassa.
Korruptiota Venäjällä tutkinut Navalnyin avustaja kannattaakin vastatoimien kohdistamista Venäjän eliittiin ja sen rahanpesuun. Volkovin mukaan miljardeja dollareita venäläisten veronmaksajien rahoja muuttuu luksushuoneistoksi Lontoossa, linnoiksi Ranskassa ja hotelleiksi Itävallassa.
Mitä jos emme ulkopolitiikassa antaisi moraaliselle kiihkolle ylivaltaa, vaan toimisimme joka suhteessa omien arvojemme ja parhaan käytettävissä olevan tiedon pohjalta. Silloin kohdistaisimme toimemme sinne, missä ne vaikuttavat venäläisen eliitin etuoikeuksiin ilman tavallisten venäläisten tai omien kansalaistemme elämän kurjistamista.
Rahanpesun vastaisia toimia voidaan puolestaan laittaa toimeen vaikka heti. Ja niissä liikkuvan rahan saaminen verotuksen piiriin on miljardien eurojen etu myös eurooppalaisille veronmaksajille, kuten tuore Ylen A-studion selvitys osoitti.
Toivotamme jatkossakin niin EU:ta kuin Venäjää koskevan keskustelun tervetulleeksi. Toivomme kuitenkin, että keskustelu käydään asioista, eikä kiihkoilla perusteettomia Putinin pussiin pelaamissyytöksiä heilutellen.
Euroopan parlamentin jäsenet Eero Heinäluoma (sd), Miapetra Kumpula-Natri (sd) ja Mauri Pekkarinen (kesk)